LONDON | Putera Harry dan Putera William bergandingan pada hari Khamis untuk mengingati ibu mereka, Puteri Diana, pada hari ulang tahunnya yang ke-60.
Dua putera bersaudara itu bersama-sama merasmikan tugu ibu mereka di Sunken Garden di Istana Kensington, tempat yang disukai oleh mendiang Puteri Wales itu.
Selepas perasmian itu, Harry dan William mengeluarkan pernyataan bersama melalui Istana Kensington.
“Hari ini, pada hari ulang tahun ke-60 ibu kami, kami mengingati cintanya, kekuatan dan perwatakannya – kualiti yang menjadikannya kekuatan untuk kebaikan di seluruh dunia, mengubah banyak kehidupan menjadi lebih baik,” tulis dua putera itu.
“Setiap hari, kami berharap dia masih bersama kami, dan harapan kami adalah tugu ini akan dilihat selamanya sebagai simbol hidupnya dan warisannya,” tambah mereka.
“Terima kasih kepada Ian Rank-Broadley, Pip Morrison dan pasukan mereka untuk pekerjaan mereka yang luar biasa, kepada rakan-rakan dan penderma yang membantu mewujudkannya, dan kepada semua orang di seluruh dunia yang menyimpan ingatan ibu kami.”
Kensington Palace mengatakan dalam sebuah siaran bahawa tugu gangsa itu “mencerminkan kehangatan, keanggunan dan tenaga Diana, Puteri Wales, selain karya dan kesannya terhadap begitu banyak orang.”
Walaupun Diana hanya mempunyai dua orang anak (Harry dan William), tugunya dikelilingi oleh tiga orang anak “yang mewakili kesegaran dan kesan generasi karya Puteri,” kata istana.