KUALA LUMPUR | PAS mengarahkan semua Ahli Parlimen dan Senator parti itu untuk segera menggerakkan program Bantuan Bakul Makanan yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini.
Timbalan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, mereka perlu turun padang dan menjaga kebajikan golongan terjejas dan manfaatkan segala kemudahan yang disediakan.
“Peruntukan kerajaan kepada setiap ahli parlimen serta penambahan RM300,000 melalui PEMULIH baru-baru ini hendaklah dimanfaatkan sepenuhnya kepada rakyat yang memerlukan.
“PAS juga telah menggiatkan bantuan kit makanan melalui Badan Perhubungan PAS Negeri-Negeri dan kawasan-kawasan bagi membantu isi rumah yang terjejas akibat wabak COVID-19,” katanya dalan satu kenyataan.
Beliau berkata, semoga usaha ini dapat meringankan beban mereka yang memerlukan dan semua umat Islam diseru untuk terus berdoa agar wabak ini diangkat segera oleh Allah SWT.
“PAS sentiasa komited dalam melaksanakan gerak kerja dakwah dan kebajikan atas dasar Islam mengajarkan umatnya untuk hidup bermasyarakat dengan saling berkenalan serta tolong-menolong,” katanya.