PASIR PUTEH | Kerajaan negeri Kelantan menyediakan RM40 juta untuk bantuan COVID-19, bencana ribut dan banjir.
Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Keluarga Dan Wanita Kelantan, Datuk Mumtaz Md Nawi berkata, bantuan itu disediakan untuk diagihkan kepada rakyat yang memerlukan bagi tempoh tahun lalu sehingga tahun ini.
Katanya, wang itu sudah digunakan dan masih ada baki untuk diagihkan kepada rakyat yang memerlukan.
“Dengan wang itu, kerajaan negeri turut memberi bantuan untuk membaiki rumah penduduk yang musnah akibat ribut.
“Bulan lalu, sebanyak 900 rumah penduduk musnah akibat ribut. Kita beri bantuan untuk membaiki kerosakan itu termasuk bumbung,” katanya.
Beliau berkata demikian ketika hadir untuk mengagihkan bantuan kepada 14 kampung di Dewan Undangan Negeri (DUN) Selising yang dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).
Yang turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selising Tuan Mohd Saripudin Tuan Ismail dan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Said Sidup.